אמא יקרה לי
נאבקים לרפורמה בתחום הסיעוד
הם היו שם בשבילנו. אנחנו נהיה שם בשבילם. בשביל ההורים, בשביל בן הזוג או הסבתא האהובים שלנו. אנו רוצים לראות אותם מזדקנים בכבוד, להבטיח להם ששנותיהם האחרונות יהיו מכובדות ומאושרות. כך אנו מקווים שינהגו גם בנו ביום מן הימים, כשנזדקק לעזרה.
אחד מכל ארבעה זקנים וזקנות הוא סיעודי ונזקק לסיוע בדרגות שונות כדי לבצע מטלות יומיומיות. וכשזה קורה – בני המשפחה מגלים כי הביטוח הלאומי מממן עובד סיעוד באופן חלקי ביותר, ושחברת הביטוח לא ממש עוזרת. אם, חלילה, אחד ההורים זקוק לאשפוז – זה לא כלול בסל הבריאות, וכדי להבטיח להורה טיפול ראוי בהתאם לצרכיו יש להוציא הרבה מאוד כסף, מהכיס הפרטי.
רק לחץ ציבורי יכול להביא לשינוי. הצטרפו למאבק.
למאבק שותפים הגורמים הבאים: האגודה לזכויות האזרח, כן לזקן, המשפט בשירות הזקנה, שדולת הגמלאים חיפה, האגודה לזכויות החולה, רופאים לזכויות אדם, מינהל לשירותי קהילה בעיריית ירושלים, הברית להתארגנויות עזרה עצמית ירושלים, הקליניקה לזכויות זקנים וניצולי שואה באונ' בר אילן, caregivers israel ו"אנו".
קראו מדוע ועל מה אנו נאבקים – לחצו על החץ הירוק להרחבה
לאחד מארבעה זקנים וזקנות בגיל הפנסיה יש קושי בתפקוד היומיומי, ברמות שונות, והם נזקקים לסיוע צמוד של קרוב משפחה או של מטפל מקצועי, לרוב בבית ולעתים גם במוסד סיעודי. הסיכוי להזדקק לשירותי סיעוד עולה בצורה חדה ככל שמאריכים חיים.
הטיפול והאשפוז הסיעודי הם ביטוי מובהק לחובתה של המדינה לממש את הזכות לבריאות ואת הזכות לקיום בכבוד. ללא סיעוד בריאותה של הזקנה תדרדר במהירות, חייה יהיו בסכנה, וכבודה יירמס.
על אף מרכזיותן וחשיבותן של זכויות אלו, במדינת ישראל הן אינן מובטחת לזקן ולזקנה הסיעודיים בשעותיהם הקשות ביותר.
מערכת האשפוז והטיפול הסיעודי הקיימת כיום בישראל מרובת כשלים ובעיות. מרבית הזקנות והזקנים הסיעודיים נותרים בביתם אך זקוקים לעזרה בתפקוד היומיומי. מכוח החוק, המדינה גובה מכל תושב סכום קבוע במסגרת דמי הביטוח הלאומי לצורך ביטוח סיעודי. ביטוח זה מממן את עבודתו של מטפל סיעודי, שמסייע לזקן בביתו, אך מספר השעות השבועיות הניתנות לכל זקן וזקנה מאוד מצומצם, ורחוק מלענות על הצרכים של אדם הזקוק לעזרה בתפקוד היומיומי. כדי לטפל כראוי בזקן הסיעודי, על אחד מבני המשפחה, לרוב אחד הילדים, להקדיש עצמו לטיפול בהורה הסיעודי תוך פגיעה קשה באפשרות להמשיך ולהתפרנס. רבים נאלצים לשאת בהוצאות רבות מכיסם הפרטי, ועל חשבון צרכים בסיסיים אחרים, כדי לממן עובדים סיעודיים באופן פרטי.
כאשר ההורה נזקק לאשפוז סיעודי מתמשך, מתברר כי רק הזקנים העניים ביותר זכאים לאשפוז סיעודי מוסדי ללא השתתפות עצמית. מי שמצבם הכלכלי מעט טוב יותר נדרשים – הם וילדיהם – לשלם השתתפות עצמית של אלפי שקלים בחודש, תוך שהרשויות חודרות לפרטיותם. לחלופין הם נדחפים לשוק הפרטי ונדרשים לממן את מלוא עלות האשפוז, שעשויה להגיע לפי שניים מהשכר הממוצע במשק.
ואם בכל אלה לא די, הרי שהשירותים הסיעודיים מפוצלים בין רשויות רבות, באופן המגביר את הביורוקרטיה שעמה נאלצים הזקנים ובני משפחותיהם להתמודד, ומקשה על השגת רצף טיפולי.
ניתן לסכם ולומר כי זקנות וזקנים סיעודיים רבים בישראל אינם יכולים לצפות לטיפול שישמור על כבודם ועל בריאותם בשנותיהם האחרונות.
המצב הבעייתי ידוע למשרד הבריאות ושר הבריאות אף ניסה בשנת 2011 לקדם רפורמה שתפתור לפחות חלק מהבעיות, אך גורמים רבים מדי הכשילו את המהלך. רק לחץ ציבורי יכול להביא לשינוי.
מה אנחנו מציעים?
אנו מציעים רפורמה שתכלול שלושה רכיבים מרכזיים:
- מתן חופש בחירה אמיתי לזקנות ולזקנים להישאר בביתם ובקהילתם ככל שמתירה להם בריאותם, באמצעות מתן סל שירותים מגוון ומספק לכל זקן וזקנה סיעודיים בקהילה. הסל יינתן במימון ציבורי, על בסיס אוניברסלי (ללא מבחן הכנסות), ותוך העלאה משמעותית של שעות הסיעוד הממומנות.
- עיגון זכות אוניברסלית לאשפוז גריאטרי ממושך לכל זקן וזקנה סיעודיים שאינם מסוגלים עוד להישאר בביתם, באמצעות הכנסת האשפוז הגריאטרי לסל שירותי הבריאות הבסיסי שבאחריות קופות החולים, וביטול השתתפותם של בני המשפחה בעלות האשפוז.
- כינון מסגרת-על מאחדת של כלל שירותי הסיעוד – בקהילה ובמסגרות המוסדיות, ופישוט ההליכים שהזקן או הזקנה ובני משפחתם נדרשים לעבור כדי למצות את זכויותיהם.
להרחבה ראו נייר עמדה: ביטוח סיעוד ציבורי – הצורך ברפורמה חקיקתית, האגודה לזכויות האזרח ואוניברסיטת חיפה.
צפו בפרק "מחדל הביטוח הסיעודי" בתכנית "המערכת" עם מיקי חיימוביץ'